Злість – це нормальна емоція, яка може виникати у кожної людини в різних ситуаціях. Але якщо злість починає заважати вашому життю, то важливо навчитися ефективно з нею справлятися. 
    Багатьох в дитинстві батьки сварили за вираження злості,  не вчили, як виражати емоції соціально прийнятним способом.
Якщо емоції переповнюють вас, то потрібно їх висловити, а саме:
🔷 дати знати про свої емоції та говорити про себе. «Я злюся», «Мені неприємно», «Мені прикро». Починати необхідно з «Я», «Мені», так ми не оцінюємо, а говоримо про себе, коли ми починаємо з «Ти» то це вже  звинувачення, що пробуджує злість, протест, почуття провини. Наприклад: «Ти мене розлютив», «Ти мене засмутив».
🔷 говорити про конкретний вчинок чи подію без звинувачені і від себе – свого «я».
🔷 пояснити, чому саме ця подія викликала таку емоцію та розповісти свої побажання. Наприклад: «я розлютилася, бо довго чекала на морозі. Хотіла б наступного разу, щоб ти виходив як домовлялись.»
Також можна використовувати декілька технік, щоб виражати злість екологічно, нікому не приносити цим шкоди: 
◾️Визначте причину своєї злості. Спробуйте зрозуміти, чому ви почуваєте себе зле. Це може бути через неправильні дії іншої людини, або через ваши власні очікування та надії, які не виконалися.
◾️Зосередьтеся на диханні. Коли ви починаєте відчувати злість, спробуйте зосередитися на своєму диханні. Глибоке та рівномірне дихання може допомогти зняти напругу та заспокоїти вас.
◾️Знайдіть спосіб відволіктися. Якщо ви відчуваєте, що злість бере верх над вами, спробуйте знайти спосіб відволіктися від причини вашої злості. Наприклад, можете зайнятися улюбленою справою, прогулятися або послухати музику.
◾️Використовуйте позитивні фрази. Спробуйте замінити негативні думки на позитивні фрази. Наприклад, замість «Я злий» скажіть собі «Я знайду спосіб вирішити цю проблему».
◾️Використовуйте техніки релаксації, такі як йога, медитація, прогресивна м’язова релаксація. Ці техніки можуть допомогти знизити рівень стресу та заспокоїти вас.
◾️Визначте власні кордони. Якщо причина вашої злості пов’язана зі знущанням чи неприємним поводженням іншої людини, важливо встановити свої кордони та відстоювати їх.
◾️ Можна перетворити злість в творчість: малювати, ліпити, вирізати, писати вірші, вишивати, в’язати, пиляти лобзиком, випалювати по дереву і т.д. Потім, якщо не шкода, можна зламати виліплене, «замазати», порізати ножицями або порвати.
◾️Крик та лайку вголос ніхто не відміняв. Але потрібно розуміти, що отучуючи не мають від такого способу страждати, а отже потрібно це робити для себе, а не на публіку.
◾️Активний вид спорту та ходьба також стануть у нагоді, коли злість вже охопила вас. 
◾️Зверніться за допомогою до професійного психолога. Якщо ваша злість є довготривалою та перешкоджає вашому життю, важливо звернутися за допомогою до професійного психолога. Вони можуть допомогти вам зрозуміти причини вашої злості та навчити ефективним стратегіям її керування.
    Проживайте свої емоції та будьте здорові 🙌

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *