🤓 Емоційне вигорання батьків 🤓
    Синдром емоційного вигорання – це стан, коли людина відчуває себе емоційно і фізично виснаженою.
    Про батьківське вигорання як і раніше говорять рідше, ніж про професійне, але воно, безумовно, існує. Найчастіше батьки самі не розуміють, чому дитина раптом починає їх дратувати і злити. Вони зриваються і кричать на неї, а потім намагаються знайти відповіді, як цього уникнути. І, незважаючи на те, що більшість дорослих усвідомлюють, що подібні дії помилкові, ситуація може повторюватися знову і знову. І чим менша дитина, тим серйознішими можуть бути наслідки для її емоційного здоров’я.
    Багато хто вважає, що до емоційного вигорання схильні тільки жінки, проте це не так. Ця недуга проявляється також у татусів, бабусь, дідусів, однак у матерів вона дійсно зустрічається частіше.
   🚩 ХТО НАЙЧАСТІШЕ СТРАЖДАЄ від синдрому емоційного вигорання:
– батьки, які мають двох і більше дітей віком до п’яти років;
– батьки дитини, яка часто хворіє, має важко виліковне або невиліковне захворювання;
– матері, які виходять на роботу до моменту закінчення декретної відпустки або працюють з дому, паралельно займаючись вихованням дітей, тобто живуть в режимі мультизадачності;
– єдині батьки в неповних сім’ях;
– батьки, які самі в дитинстві відчували психологічні труднощі;
– батьки-перфекціоністи, які мають завищені вимоги до власної батьківської ролі.
    🚩 ЗА ЯКИМИ ОЗНАКАМИ близькі можуть розпізнати емоційне вигорання у батьків:
– Людина все рідше буває в хорошому настрої, постійно дратується.
– Людина втрачає цікавість до самої себе і власних потреб: перестає стежити за зовнішнім виглядом, забуває про розваги. Не виникає бажання зайнятися чимось, крім турботи про дитину.
– Не відчуває бажання взаємодіяти з іншими людьми: поступово коло спілкування звужується, не хоче розмовляти і бачитися навіть з найближчими.
– Може неадекватно реагувати на прості зауваження і робити серйозні заяви: наприклад, погрожувати розлученням або виганяти всіх з дому.
– Може несподівано розплакатися або впасти в істерику.
    🚩 ЯК ВПОРАТИСЬ із емоційним вигоранням? 
    ✅ Визнайте проблему, не лякайтеся її і не бійтеся бути «недосконалими батьками». Важливо зрозуміти, що ви не справляєтеся і що нічого страшного в цьому немає.
   ✅ Не звинувачуйте себе та інших. Подібна ситуація може статися будь з ким і будь коли.
   ✅ Навчіться просити про допомогу
   Попросіть близьких допомогти вам з дитиною, зніміть з себе хоча б частину щоденного навантаження. Просіть надати вам будь-яку посильну допомогу: виконати домашні справи, дати гроші в борг. Особливо актуально це в тому випадку, якщо ви – єдиний батько/мати в родині.
   ✅ Позбавляйтеся від почуття провини за власні задоволення.
   Діти тонко відчувають емоційний стан батьків, і якщо ви відчуваєте себе радісними, щасливими, такими, що відпочили, то такий же душевний підйом будуть відчувати і ваші діти.
   ✅ Спробуйте виспатися – іноді хороший сон може все поставити на свої місця.
   ✅ Шукайте внутрішній ресурс
   Використовуйте всі можливі ресурси, які допоможуть вам поліпшити емоційний стан. Це можуть бути хобі, сеанси масажу, похід в кіно або ресторан, поїздка за місто, зустрічі з друзями.
   ✅ Зверніться до фахівця. Іноді вистачає однієї-двох зустрічей із психологом, психотерапевтом або лікарем аби все «стало на свої місця». Разом ви зможете знайти додаткові ресурси, підтримку та скласти план роботи для подолання проблеми.
   Автор: Центр_Флоренс

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *